Drie generaties werk met hout

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leende Huub Janssen drieduizend gulden van zijn pleegvader, een gewaagd groot bedrag in die tijd, en begon een bedrijfje: hij ging de bossen in om hout te halen. Dat werd verkocht aan bakkers in het westen om hun ovens te kunnen stoken. Toen de oorlog was afgelopen bleef hij dat doen, en breidde de zaken langzaam uit. Hout voor omheiningen werd verkocht aan boeren, en kilometers en kilometers aan schrootjes vonden hun weg naar huizen van particulieren in de periode van de wederopbouw. 

Hout werd naar zagerijen gestuurd om er timmerhout van te maken. In de jaren vijftig werd een vrachtwagen gekocht om al dat hout te kunnen vervoeren. Het hout dat moest worden opgeslagen en gedroogd paste niet meer in alle schuurtjes waar de tuin van de familie Janssen ondertussen mee vol stond. Een grote houtloods werd gebouwd. 

In de jaren zestig begon in Nederland heel voorzichtig een voorloper van “doe-het-zelf-zaken” te ontstaan: particulieren konden hun hout op maat laten zagen of het al op maat kopen. Een hamer, spijkers, verf en dergelijke hoorde daar natuurlijk ook bij. Houthandel Janssen volgde die trend en daarmee werd de basis gelegd voor de huidige winkel. De garage voor de vrachtwagen werd een zagerij en werkplaats. Er werd een kleine winkelruimte aangebouwd, die vervolgens weer talloze malen werd veranderd en uitgebreid. 
In de jaren tachtig en negentig, inmiddels onder beleid van zoon Martien, werd het bedrijf gemoderniseerd en geconsolideerd. De oude houtschuur werd vervangen door een moderne opslagruimte en enkele jaren later kwam op de plaats van de oude winkel, die eigenlijk bestond uit allerlei in de loop van de jaren aan elkaar gebouwde stukjes, een groot en gloednieuw pand. Het Rondhoutgedeelte van de zaak (het “houthakken”) was inmiddels onder leiding van een andere zoon zijn eigen weg gegaan. 

In de laatste jaren is een duidelijke keuze gemaakt voor de huidige vorm van het bedrijf dat nu door kleinzoon Martijn afgestudeerd aan het hout en meubileringscollege te Rotterdam wordt voortgezet: een speciaalzaak waar u terecht kunt voor interieur-op-maat (denk aan vloeren, wanden, plafonds, maatkasten) waarbij service, maatwerk uit eigen werkplaats en hoge kwaliteit voorop staan.